
Liefhebbers van streekbieren of lokale producten kunnen terecht in één van de gezellige cafés aan de voet van de Heistse Berg.

Op de Heistse Berg bevindt zich het kerkplein, met de 14e-eeuwse gotische Sint-Lambertuskerk en het oude gemeentehuis uit de 19e eeuw.

Heist-op-den-Berg heeft 3 musea: het Heemmuseum ‘Die Swane’, met op de zolder het Radiomuseum. Even verder ligt het Trammuseum.

Aan de andere kant van de Heistse Berg kan u een bezoekje brengen aan de watertoren, verstopt in het Bergbos. De toren is nog steeds in gebruik en u geniet er van een prachtig uitzicht. Bij helder weer is zelfs het Atomium zichtbaar!

Doet u al eens graag een rommelmarkt? Op het Kerkplein kan u elke zondag van 8 tot 13 uur naar hartenlust snuisteren tussen antiek, brocante en tweedehands spullen.

Het Kerkplein is het kloppend hart van de gemeente. Hier bruist het het hele jaar door van de activiteiten.
Makkelijk bereikbaar
Heist-op-den-Berg is uitstekend gelegen. In minder dan een uur staat u in Antwerpen, de culturele trekpleister en internationale modestad. Wilt u liever cultuur opsnuiven in de hoofdstad van Europa? Dan kan u gemakkelijk met de auto of trein naar Brussel. Ook andere centrumsteden zoals Leuven, Mechelen, Lier en Hasselt zijn vlot te bereiken.
Een stukje geschiedenis
Heist-op-den-Berg vierde in 2008 zijn 1.000ste verjaardag. De gemeente heeft een rijke geschiedenis en is daar terecht fier op. Een belangrijke trekpleister is de plek waar Park op den Berg gelegen is: de Heistse Berg, één van de drie getuigenheuvels in de hele provincie Antwerpen. Deze 48 meter hoge getuigenheuvel is letterlijk een getuige van het verleden. Het werpt een blik op hoe het landschap er hier eeuwen geleden uitzag. Heist bevond zich 15 miljoen jaar geleden op de kustlijn. Toen de zee zich terugtrok, bleef de zandbank staan. Vandaag kennen we die zandbank als de Heistse Berg, een toeristische trekpleister én een herkenningspunt voor elke Heistenaar.

Zo was het vroeger…
De site van Park op den Berg voelt voor vele Heistenaars vertrouwd aan. Op deze plek stond immers het Heilig-Hartcollege. Duizenden jongeren uit de streek liepen hier decennialang school. Het college vond ondertussen een nieuw onderkomen en de leslokalen maken plaats voor klassevolle nieuwbouwappartementen.
